,

Dlaczego roślinny retinol stał się kosmetycznym hitem?

Dlaczego roślinny retinol stał się kosmetycznym hitem?

Kosmetycznym hitem jest obecnie roślinny retinol. Maski do twarzy z tym składnikiem mają niesamowity wpływ na naszą cerę. Co w nim takiego wyjątkowego? Poznaj jego właściwości!

Roślinny retinol nazywany także bakuchiolem czy bioretinolem pochodzi z medycyny ajurwedyjskiej. Składnik ten jest pozyskiwany z Psoralei corylifolii, czyli rośliny od wieków znanej w medycynie chińskiej i indyjskiej, którą wykorzystywano do leczenia chorób skóry. Ma wiele cennych właściwości, dlatego świetnie sprawdza się w kosmetykach. 

Bioretinol do cery problematycznej

Retinol roślinny działa przeciwzapalnie, koi podrażnienia oraz delikatnie złuszcza martwy naskórek. Kosmetyki, które mają go w swoim składzie, doskonale ujędrniają skórę i pomagają zwalczyć wiele jej problemów (bioretinol reguluje pracę gruczołów łojowych). Przykładowo maska do twarzy Evole Organic Beauty z roślinnym retinolem wygładza, ujędrnia, uelastycznia cerę, a do tego działa antyoksydacyjne. Podobne właściwości wykazują inne specyfiki z tym składnikiem. 

Retinol roślinny jest też całkowicie naturalny, a do tego – bardzo rzadko uczula, więc mogą go stosować także osoby z cerą wrażliwą i skłonną do podrażnień.

Zdj. główne: Libby Saylor/unsplash.com

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *